Сьогодні: 17.05.2024
banner468x60

"На цілий день я забула про війну" - у Чернігові пройшов тренінг-практикум для журналістів «Життєстійкість і турбота про себе»

«Я почала посміхатися, бо було таке відчуття, що я розучилася це робити після загибелі близької людини», «Отримала величезне задоволення від спілкування, від майстеркласу Олега Луцука,  відбулося повне творче перезавантаження», «За час локдаунів і війни ми так скучили за живим спілкуванням, за обміном енергіями, обіймами,  теплом, поглядами, посмішками, щиро дякую вам за цю можливість!» - такі враження залишили учасники тренінгу «Життєстійкість і турбота про себе. Практикум для журналіста», що відбувся в Чернігові 17 березня.

Про «Фактори психологічної відновлюваності для журналіста» в інтерактивній формі розповіла кандидатка психологічних наук, викладачка НУ «Чернігівська політехніка», практична психологиня Ганна Чепурна. Учасники зробили багато практичних вправ – і в загальній групі, і в міні групах. Фахівчиня застосувала деякі методики, які допомогли медійникам і комунікаційникам визначити свій рівень стресостійкості. В тому числі – з допомогою жартівливого тесту «Червона калина».

Завдання було таке: на якому ви зараз етапі: «1) «Ой, у лузі червона калина» (все ОК, тримаюся) 2) похилилася 3) зажурилася 4) підіймемо 5) розвеселимо. Переважна частина учасників були в стані «похилилася» або «зажурилася». Але дехто впевнений у собі та мотивований: «підіймемо», «розвеселимо».

В ході обговорення торкнулися теми, які фрази та чому не варто вживати під час розмов/інтерв’ю з людьми, які пережили бойові дії, травматичний досвід тощо. Це, зокрема, такі: «Що сталося? Як це було?», «Все буде добре або час лікує», «Який жах/триндець!», «Я тебе розумію» (не можна казати, якщо ви не маєте такого самого досвіду), «Ой, не так це і жахливо» або «От у мене було…», «Звертайся, якщо треба» (якщо ви не маєте сил, часу чи змоги допомагати). Також не варто називати людей, які вижили, «жертвами».

Тему «Психосоматика: як наше тіло реагує на стрес» розкрила практична психологиня, викладачка НУ «Чернігівський колегіум» кандидатка психологічних наук Олена Гірченко. Прозвучала цікава думка про те, що не варто ділити емоції на погані й хороші (всі важливі, і ми не можемо заборонити собі відчувати). Що кожну емоцію треба усвідомити та відреагувати (проговорити, якщо сумно – поплакати, якщо злишся – потупотіти ногами чи покричати десь у полі, зробити прибирання).

Пані Олена зауважила також, що «психосоматична хвороба виникає, коли хворіє наша внутрішня дитина». Тобто ця дитина в кожному з нас вчасно не дала собі відпочити, вчасно не озвучила свої особисті потреби чи очікування, образи, претензії до інших, не пробачила свої помилки чи провину. Коли все це накопичується, про негаразди психологічного характеру починає «сигналити» тіло. Учасники активно запитували про особисті симптоми, про симптоми своїх близьких, і як правильно діяти.

Лайфхаками та рекомендаціями психологів на тему «Прості та ефективні вправи для зниження рівня тривоги. Як подбати про себе» поділилася журналістка та психологиня Вікторія Сидорова. Зокрема, мова йшла про дихальні вправи, про вправи на релаксацію та «відчуття свого тіла», масаж і самомасаж, про фізичну активність і творчість, важливі традиції та ритуали. Під час обговорення учасники додали свої поради та способи справлятися з навантаженням і втомою. Зокрема, це техніка «чисті сторінки» (щоранку записувати всі свої думки, сни, очікування тощо). Декому заспокоїтися допомагають аудіо книги. Бонусом для учасників стала медитація «Безпечне місце».

Родзинкою тренінгу-практикуму в Чернігові став майстерклас з гончарства відомого майстра народної творчості Олега Луцука. На наших очах харизматичний майстер за декілька хвилин зробив свищик і заграв на ньому, сів за гончарне коло та легко зробив символ року – кота, а далі надав кожному можливість також попрацювати з глиною та відчути цей матеріал. І разом з майстром зробити симпатичний виріб – янгола, корівку, порося, зайця, жабку, лелеку, песика, «коня в пальто» тощо. Це викликало море позитивних емоцій і вражень. Всі учасники з гордістю понесли фігурку додому.

Організатори заходу для журналістів, комунікаційників, блогерів - Харківський пресклуб і медіацентр «Моє місто». 


  • АНОНСИ ПОДІЙ
  • ПОПУЛЯРНЕ
  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next