Сьогодні: 22.10.2024
banner468x60

Чернігівські сайти почали маркувати рекламні матеріали відповідно до законодавства

Закон “Про медіа” діє - чернігівські сайти почали маркувати рекламні матеріали відповідно до законодавства, також майже зникла комерційна джинса. Натомість, політичне протистояння у вигляді контрагітації продовжує, попри війну, бути в стрічках онлайн-медіа. Такі головні висновки з чергового дослідження чернігівських медіа.

 

У вересні 2024 року ІМІ проводив комплексний моніторинг регіональних онлайн-видань на наявність джинси, неналежно маркованої реклами та контрагітації, відповідно до визначених критерів методології. З 2 до 6 вересня 2024 року включно ми переглянули стрічки новин п’яти онлайн-видань: “Город.CN”, “Челайн”, “Час Чернігівський”, “Суспільне Чернігів” і 0462.ua. Всього онлайн-медіа опублікували 413 матеріалів, з яких 0,7% склали матеріали політичної контрагітації, 0,5% – неналежно маркована комерційна реклама, 0,2% - комерційна джинса.

Для порівняння, за результатами моніторингу вересня 2023 року, 6% становила комерційна і політична джинса, 2% – неналежно маркована комерційна реклама, ще 0,3% – контрагітація.

Можна припустити, що за цей рік всі медійні ресурси включені в моніторинг офіційно зареєструвалися в Нацраді з телебачення та радіомовлення у відповідності до закону “Про медіа” і тепер більш старанно дотримуються норм законодавства.

Завуальована комерційна реклама

Єдиним сайтом з переліку, який продовжує публікувати комерційну рекламу, не позначену згідно до вимог законодавства, є 0462.ua.

У підвалі сайту вказується, що матеріали з плашками "Новини компаній", "Промо", "Партнерський матеріал", "Партнерський спецпроект", "Політичні новини", "Прес-реліз", "PR", "Офіційно" публікуються на правах реклами. За період моніторингу на сайті було розміщено два таких матеріали під рубрикою “Новини компаній” - публікація з рекламою сайту з продажу нерухомості в Тбілісі та реклама однієї з продуктових мереж.    

Також на сайті 0462.ua розміщували і комерційну джинсу. Рубрики “Актуально”, під якою вийшов матеріал “Не школою єдиною: розвиваючі центри і студії в Чернігові”, немає в переліку на сайті як рекламної, отже це можна розцінювати як комерційну джинсу.

0462

Скріншот сайту 0462.ua з рубрикою “Актуально”, яка не позначена на сайті як рекламна

Натомість інші видання, які потрапили під моніторинг, за останній час змінили підхід до розміщення комерційної реклами. Так, на сайт “Город.CN” до чветі матеріалів є комерційною рекламою, промаркованою відповідно до вимог законодавства - “Розміщено на правах реклами”. Нагадаємо, ще рік тому Сайт “Город.CN” розміщував рекламні матеріали комерційного спрямування без жодних позначок.

Gorod

Скрін сайту Город.CN з маркуванням рекламного матеріалу

Сайт Час Чернігівський також почав маркувати комерційну рекламу словом “Реклама” на початку тексту. Хоча ще рік тому під час аналогічного моніторингу ІМІ фіксував розміщення комерційних матеріалів без маркування.

Chas Chernigivskiy

(скрін сайту “Час Чернігівський” з маркуванням рекламного матеріалу)

Видання “Челайн також позначає комерційні матеріали словом “Реклама”, щоправда, розміщує позначку не на початку матеріалу, а в кінці. Відзначимо, що законодавчих вимог до місця розміщення рекламної позначки немає. Тобто, в цьому випадку редакція діє в межах закону.

Chelayn

Скрін сайту “Челайн” з маркуванням рекламного матеріалу

Політична контрагітація

Якщо ситуація з комерційною рекламою стає більш врегульованою у чернігівських онлайн-медіа, то незбалансовані та маніпуляційні матеріали контагітаційного політичного характеру, які жодним чином не позначені як замовні (рекламні), продовжують публікуватися.

Так, сайт “Челайн” опублікував матеріал “Паралізований Сновськ”: невтішні реалії прикордонного міста і чому не працює система оповіщення”.

Chelayn pro Snovsk


  • АНОНСИ ПОДІЙ
  • ПОПУЛЯРНЕ
  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next