Сьогодні: 07.05.2024
banner468x60

Пройти тест на ВІЛ – це піклуватися про себе та рідних

Про ВІЛ-інфекцію зазвичай люди соромляться говорити уголос, хоча давно є ліки, що допомагають її контролювати. Потрібно лише, щоб людина час від часу проходила відповідне обстеження і в разі необхідності могла вчасно розпочати лікування. Про це нагадує комунікаційна менеджерка ГО «Відродження нації» Ірина Кравець.

СНІД виникає за багато років

ВІЛ – це вірус імунодефіциту людини, тобто вірус, який уражає імунну систему. Те, що людина стала ВІЛ-інфікованою, ще не означає, що вона має СНІД. До того, як виникне СНІД, зазвичай минає багато часу (у середньому 10-12 років).

СНІД (синдром набутого імунодефіциту людини) – це остання стадія розвитку ВІЛ-інфекції. Це поєднання хвороб, спричинених недостатньою роботою імунної системи внаслідок ураження її ВІЛ.

Про актуальність цієї теми говорить статистика. За даними Центру громадського здоров’я, щомісяця по всій країні реєструється близько 1000 нових випадків. І це лише офіційні дані. Бо, на жаль, ще досі у суспільстві є упереджене ставлення до тестування на ВІЛ та й до самої ВІЛ-інфекції.

Як уберегтися від інфікування?
Звичайно, треба знати про три шляхи передачі — це через кров, це статевий шлях і від матері до дитини. Існують дуже прості заходи безпеки — презервативи при статевих контактах (особливо випадкових) та одноразові стерильні шприци, якщо мова йде про спільне користування цими предметами під час вживання наркотичних речовин.

При всій простоті це найдієвіші способи уберегтися від зараження ВІЛ! Це не питання довіри зі статевим партнером. Це питання банальної гігієни стосунків, бо є не лише ВІЛ, є ще й гепатит та інші захворювання, що передаються статевим шляхом. Є також небажана вагітність.

А якщо людина сумнівається, то є доступні можливості безкоштовно пройти тестування на ВІЛ. Це проста дія. Протестуватися — це всього 15-20 хвилин вашого часу. Аби піти в перукарню, ми витрачаємо пів дня і робимо це декілька разів на рік.

Чи можна вилікувати ВІЛ?

Якщо вірус вже виявили в організмі людини, то повністю його вивести не можна, але можна пригнічувати його розмноження, начебто «приспати» ВІЛ, уже вбудований у ДНК. Для цього інфіковані вживають антиретровірусні препарати.

Якщо регулярно вживати ці препарати, кількість вірусу в організмі суттєво знижується, аж поки не сягне невизначеного рівня вірусного навантаження.

Це означає, що концентрація ВІЛ у крові стане настільки низькою, що її не може навіть виявити тест, а інфікований не може заразити інших. Антиретровірусну терапію не можна переривати, адже організм може виробити стійкість до препаратів.

Як пройти безкоштовне тестування?

Тест на ВІЛ не потребує якоїсь спеціальної підготовки. Все, що потрібно – 15 хвилин вашого часу. Зробити це можна безкоштовно у сімейного лікаря, а також у Чернігівському обласному центрі профілактики та боротьби зі СНІДом.

Можна також отримати безкоштовну консультацію та замовити слинний тест просто до себе додому в Чернігівській обласній громадській організації «Відродження нації», за адресою м. Чернігів, вул. І. Мазепи, 3.

Для довідок телефонуйте за номером 073 47 25 165.

Пройти тест на ВІЛ — це попіклуватися про себе, про тих, кого ви любите, і про своє майбутнє. Тест дає можливість керувати захворюванням. Якщо у вас негативний результат - ваш стан безпечний. Якщо позитивний результат - є ретровірусна терапія, і ця людина буде жити довго і повноцінно.


  • АНОНСИ ПОДІЙ
  • ПОПУЛЯРНЕ
  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next