Сьогодні: 28.04.2024
banner468x60

Друковані видання Чернігівщини стали більш гендерночутливими й переважно використовують фемінітиви - результати моніторингу

У червні 2023 р. пройшла третя хвиля  моніторингу гендерної чутливості обласних регіональних медіа в Чернігівській області (в рамках всеукраїнського проєкту «Гендерночутливий простір сучасної журналістики»). Зазначимо, що попередні подібні моніторинги вже проходили в 2017, 2019 і 2021 роках, тож усім нам буде цікаво відстежити зміни та динаміку цих змін.

 Нагадуємо, що цього разу у фокус уваги потрапили 10 медіа Чернігівщини: 4 друкованих газети та 6 інтернет-видань. Це, зокрема, газети «Вісник Че», «Гарт», «Чернігівщина» та «Сім днів» (остання - вперше у  моніторингу). Газети «Деснянка» та «Деснянська правда», які ми моніторили раніше, на жаль, наразі припинили вихід у паперовому вигляді.

Досліджували також інформаційні ресурси, що працюють онлайн. Зокрема, сайти «Високий Вал», «Gorod.cn.ua», «SVOBODA.FM» і  «Чеline» ми досліджували і в попередні роки. Цього року додали сайти «Час Чернігівський» і «0462» (останній - вперше у нашому моніторингу). Загалом опрацьовані 74 публікацій у газетах і 480 новин/статей на сайтах.

Експертки з моніторингу досліджували кількісні показники: зокрема, кількість жінок і чоловіків як героїнь/героїв і експерток/експертів публікацій (це ті, хто коментує ті чи інші події, в кого брали інтерв’ю або цитували медіа), використання фемінітивів і маскулінітивів. А також якісні показники: наявність стереотипних висловлювань, сексистського контенту в текстах і зображеннях, тематичних матеріалів із гендерної проблематики.

Цього року продовжили моніторити, як у регіональних ЗМІ висвітлюються військові події, російська агресія проти України.

Найбільший відсоток жінок як експерток у червневому моніторинговому періоді ми зафіксували в інтернет-виданні «Час Чернігівський» (47 %). І це дає змогу говорити про певний гендерний баланс. Цей же сайт був лідером у травні, тоді жінки становили 30%.

23 06 09 Genderna chutlivist online

Серед тенденцій, які варто відзначити: всі онлайн-видання Чернігівщини, які були у фокусі нашої уваги, послуговуються фемінітивами. Вочевидь, це стає нормою в медіа та вже не викликає суперечок чи несприйняття у редакційний колективах, як було ще декілька років тому. Щоправда, у цій хвилі моніторингу жоден з сайтів не використовує фемінітиви на 100% (як було в попередні періоди, коли сайт «Високий вал» мав 100%). Втім, три видання у переважній більшості випадків послуговуються назвами посад і професій саме в жіночому роді. Це сайти «0462» (81%), «Час Чернігівський» (83%) та «Свобода.ФМ» (85%).

Найчастіше жінки як експертки звучать у темах «екологія/довкілля» (50%), «культура/релігія» (33%), «війна/армія» (29%).  Доволі низькі показники в інших темах, як-от «політика/місцева влада», «економіка/бізнес».  Тож рекомендуємо нашим колегам звернути на це увагу та частіше залучати жінок в якості експерток, надавати їм можливість висловитися.

Матеріалом, що містить ознаки сексизму, можна вважати такий: «День фермера – кого нагородили на Чернігівщині з нагоди свята». Вочевидь, це пресреліз, адже подібне повідомлення знаходимо на сайтах «Час Чернігівський» і «0462». Отже, серед 16 нагороджених, які згадуються в тексті - жодної жінки. Невже у сфері агробізнесу на Чернігівщині взагалі не задіяні жінки чи жодна не достойна нагороди за свою працю?! З цього повідомлення складається враження, що досі існує розподіл на «чоловічі» та «жіночі» професії чи сфери діяльності. А якщо жінки в цій сфері насправді відсутні, чи не свідчить це про певну дискримінацію за ознакою статі або відсутність можливостей для жінок?

 Ось посилання на цей матеріал: https://cntime.cn.ua/den-fermera-kogo-nagorodili-na-chernigivshini-z-na-article/

Щодо публікацій, які розкривають гендерну тематику чи дотичні до неї, то таких у цей моніторинговий період було чимало. Зокрема, сайт «Челайн» розмістив такі публікації:

1)«Імені Софії та Олександра Русових: чому бібліотеку Короленка перейменували» (в статті йдеться про подружжя Русових, зокрема, внесок Софії Русової у розвиток педагогіки та громадську діяльність); 2) «Зірка світової опери Ксенія Бельмас родом із Чернігова» (про нашу відому землячку); 3) «Родина загиблого бійця з Чернігівщини просить усіх небайдужих підписати петицію» (в цьому матеріалі про свого загиблого чоловіка-героя розповідає його дружина, яка народила сина вже після смерті воїна); 4) «Заява на білому бланку втрачає дійсність: як дитині виїхати за кордон у супроводі третіх осіб» (про захист прав дітей під час воєнного стану); 5) «Чернігівська «Ромашка» вміло рятує і вправно воює» (про медикиню Ольгу, яка надавала допомогу пораненим під час боїв за Чернігів у березні 2022).

Сайт «0462» теж розміщував публікації, які містять гендерний аспект:

  1. «Все, що треба знати про останній суд по справі Атрошенка, у питаннях і відповідях юриста» (цінність матеріалу в тому, що суспільно-резонансну подію коментує адвокатка); 2) «Краматорчанка Ольга Дзержинська: чому переселенці обирають Чернігів?» (про життя на новому місці, інтеграцію у громаду місту, проблеми ВПО та активну суспільну діяльність); 3) «Батько та син: династія чернігівських журналістів Чепурних» (до Дня батька – це важливе свято, що просуває ідею відповідального батьківства, зокрема, серед чоловіків).

Нарешті, сайт «Gorod.cn» розмістив статтю «25-річна Анастасія - мама 5 дітей» (про молоду жінку, яка взяла під опіку братика та сестер після передчасної смерті мами. На жаль, батько в цій історії майже самоусунувся від виховання та піклування про своїх дітей).

Отже, найбільш гендерночутливим за результатами третьої хвилі моніторингу серед онлайн-видань можна вважати сайт «Час Чернігівський» (52%), який потіснив лідера попередньої хвилі - сайт «Високий Вал» (тоді у нього було 48%). Майже не поступаються лідеру сайти «Gorod.cn» (нині 51%, а було 34%) та «Челайн» (нині 49%, було 31%). Насправді всі онлайн-видання, які ми досліджували, мають позитивну тенденцію! З чим і вітаємо колег.

23 06 09 Index-online

Найбільшу кількість жінок і як експерток наразі побачимо на сторінках газети «Сім днів» (експертки – 63%). На другому місці – «Вісник Че» (44%). Дещо поступився своїми позиціями тижневик «Гарт», який був лідером у попередній хвилі моніторингу. Загальна тенденція – збільшення кількості жінок як експерток на сторінках газет, що наближає видання до гендерного балансу.

Важливо також, що найбільше жінок як експерток цього разу спостерігаємо в таких темах, як «Політика/місцева влада» (50%) та «економіка/бізнес» (50%) і традиційно – «медицина/охорона здоров’я «(60%). Втім, в інших сферах жінки, на жаль, не так широко представлені. 

Деякою мірою змінилися і показники використання фемінітивів. Як бачимо з інфографіки, видання, які цього разу посідають перші сходинки, переважно послуговуються фемінітивами. Щоправда, нема колективу, де використовують фемінітиви на 100% (минулого разу таким лідером була газета «Сім днів»). Варто зазначити також, що на початку цього року в газеті «Чернігівщина» взагалі не вживали назви посад і професій у жіночому роді. Наразі ситуація змінилася. Це дуже важливо, адже завдяки фемінітивам жінки стають більш видимими в інформаційному просторі. Дякуємо колегам!

23 06 09 Genderna chutlivist drukovani media

Найбільш гендерночутливим серед друкованих видань Чернігівщини в моніторинговий період є газета «Сім днів» (58%), на другому місці - «Вісник Че» (53%), на третьому – тижневик «Гарт», який був лідером минулого разу. Вітаємо колег!  Загалом помітне зростання індексу гендерної чутливості регіональних видань, тож ми радіємо успіхам колег і вітаємо з такою динамікою!

23 06 09 Index drukovani media

Щодо сексистського чи стереотипного контенту у згаданих вище друкованих виданнях – у моніторинговий період ми його не зафіксували. І це також дуже обнадійлива тенденція. Щоправда, в газеті «Вісник Че» зустрічаємо статтю про зґвалтування, що називається "Чоловік вважає - дружину зґвалтували. Односелець запевняє - усе було за згодою". На наш погляд, у тексті є «смакування подробиць». Стаття жовтувата. Є фото жінки, названі імена дітей, де вони навчаються. Навіщо!?

Водночас у цей моніторинговий період ми, на жаль, не зафіксували матеріали, що висвітлюють гендерну проблематику, тему прав людини, розвінчують певні міфи чи упередження у цій сфері. Під час військових дій і не тільки варто звертати увагу на роль і внесок жінок у різні сфери життєдіяльності, в тому числі – як військових, підприємниць, голів громад тощо.

Тему  війни до моніторингу ми беремо постійно. У червні матеріали, що напряму чи дотично приділють увагу цій темі, складають 34% в інтернет-виданнях (майже стільки ж, як у квітні). Доволі високий у цій темі показник жінок-експерток. Хоча найчастіше це мами або дружини воїнів, котрі воюють або загинули, волонтерки, голови сільських чи селищних рад.

23 06 09 Viyna online

Практично щодня в онлайн-виданнях Чернігівщини знаходимо матеріали про поховання українських воїнів у тих чи інших населених пунктах, громадах. Зазвичай це короткі біографічні довідки, які подає на своїх сторінках у соцмережах чи у розсилках Чернігівський обласний ТЦК та СП. Також регулярно бачимо інфо від управління ДСНС про розмінування та роботу рятувальників.

Майже щодня інформаційний ранок починається з повідомлень про чергові обстріли прикордонних територій, є також матеріали про відновлення області (інфраструктури, доріг, мостів, підприємств тощо), а також про різноманітні волонтерські проекти.

Що стосується друкованих видань Чернігівщини, то кількість матеріалів, які висвітлюють тему війни (про обладнання укриттів, різноманітні волонтерські та гуманітарні проекти, пов’язані з допомогою вимушеним переселенцям, воїнам ЗСУ, тим жителям області, у яких зруйноване житло тощо) не скорочується. У червні (як і квітні), як бачимо з інфографіки, таких матеріал було 38% матеріалів.

23 06 09 Viyna drukovani media

Зокрема, «Вісник Че» традиційно на свої сторінках дає коротеньку інформаційну довідку фактично про всіх захисників, з якими прощаються у громадах області. Є матеріали, де свідки подій розповідають про окупацію та злочини, які чинили російські військові щодо мирних жителів. Є стаття про ВПО - підприємницю Олену Ліник, яка переїхала з села на прикордонні, яке під обстрілами, до колишнього райцентру, і продовжує займатися торгівлею, піклуватися про свою родину.

Про проєкт з відновлення с. Ягідне, що постраждало в ході активних бойових дій на Чернігівщині, розповідає газета «Гарт». Про трагедію Каховської ГЕС (в історичному вимірі) розмістила авторську статтю науковця газета «Сім днів». «Чернігівщина» подає докладний матеріал про реабілітацію військових на теренах області, розповідає про збір допомоги для постраждалих на Херсонщині.

Отже, загальний Індекс гендерної чутливості обласних медіа Чернігівщини в червні 2023 року становить 48% (а в квітні цей показник був 41%). Ознайомитися із результатами моніторингу друкованих та інтернет-видань 24 областей України (інфографіка) можна на сайті Волинського пресклубу за посиланням: https://bit.ly/3NOa2mW

Експертка з гендерного моніторингу Вікторія Сидорова

___________________________

Гендерний моніторинг матеріалів українських медіа проводиться за проектом «Гендерночутливий простір сучасної журналістики», який реалізовує Волинський прес-клуб у партнерстві з Гендерним центром, мережею прес-клубів України та медійних організацій


  • АНОНСИ ПОДІЙ
  • ПОПУЛЯРНЕ
  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next