Сьогодні: 28.04.2024
banner468x60

Про роботу з ФОП, зареєстрованим на тимчасово окупованій території

Юридичні консультації з діяльності друкованих ЗМІ.  На запитання відповідає медіаюрист Тернопільського прес-клубу Ігор ФЕДОРЕНКО.

«Якщо ФОП зареєстрований на тимчасово окупованих територіях, то чи можуть виникнути проблеми при роботі з ним?».

 – Позиція податкової щодо відносин з ФОП,

які зареєстровані на окупованих територіях, наступна: робота з ними можлива лише після зміни їхньої адреси місцезнаходження на підконтрольну частину України. Це ґрунтується на частині 2 статті 13 Закону України  «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України», відповідно до якої «здійснення господарської діяльності юридичними особами, фізичними особами-підприємцями та фізичними особами, які провадять незалежну професійну діяльність, місцезнаходженням (місцем проживання) яких є тимчасово окупована територія, дозволяється виключно після зміни їхньої податкової адреси на іншу територію України». Також в цій статті зазначені наслідки договорів з ФОП, які зареєстровані на окупованій території: «Правочин, стороною якого є суб’єкт господарювання, місцезнаходженням (місцем проживання) якого є тимчасово окупована територія, є нікчемним. На такі правочини не поширюється дія положення абзацу другого частини другої статті 215 Цивільного кодексу України». Таким чином  договори надання послуг купівлі-продажу та будь-які інші з ФОП, зареєстрованим на окупованій території, є нікчемними і не можуть бути визнані дійсними судом.

Відповідно до статті 3 цього Закону тимчасово окупованою територією визначається: «1) сухопутна територія тимчасово окупованих Російською Федерацією територій України, водні об’єкти або їх частини, що знаходяться на цих територіях;

2) внутрішні морські води і територіальне море України навколо Кримського півострова, територія виключної (морської) економічної зони України вздовж узбережжя Кримського півострова та прилеглого до узбережжя континентального шельфу України, внутрішні морські води, прилеглі до сухопутної території інших тимчасово окупованих Російською Федерацією територій України, на які поширюється юрисдикція органів державної влади України відповідно до норм міжнародного права, Конституції та законів України;

3) інша сухопутна територія України, внутрішні морські води і територіальне море України, визнані в умовах воєнного стану тимчасово окупованими у встановленому Кабінетом Міністрів України порядку;

4) надра під територіями, зазначеними у пунктах 1, 2 і 3 цієї частини, і повітряний простір над цими територіями.

  1. Адміністративна межа між тимчасово окупованою територією та іншою територією України визначається Кабінетом Міністрів України. На адміністративній межі між тимчасово окупованою територією та іншою територією України Кабінетом Міністрів України може запроваджуватися тимчасовий прикордонний контроль.
  2. Лінія зіткнення між тимчасово окупованою територією та іншою територією України визначається Кабінетом Міністрів України за поданням Міністерства оборони України, підготованим на основі пропозицій Генерального штабу Збройних Сил України».

Указ Президента України від 7 лютого 2019 року № 32/2019 «Про межі та перелік районів, міст, селищ і сіл, частин їх територій, тимчасово окупованих у Донецькій та Луганській областях» та Розпорядження Кабінету Міністрів України від 7 листопада 2014 р. № 1085-р «Про затвердження переліку населених пунктів, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження, та переліку населених пунктів, що розташовані на лінії розмежування» стосуються територій, які були окуповані до 24 лютого 2022 року.  На сьогоднішній день перелік окупованих територій наведено в Наказі Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій від 22.12.2022  № 309 «Про затвердження Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією».

Оподаткування виплат ФОПам, які зареєстровані на тимчасово окупованих територіях, здійснюються відповідно до підпункту 38.9 пункту 38 підрозділу 10 розділу ХХ  Податкового кодексу України: «38.9. Під час нарахування (виплати) фізичним особам-підприємцям, місцезнаходженням або місцем проживання яких є тимчасово окупована територія (незалежно від системи оподаткування), доходу від здійснення ними підприємницької діяльності суб’єкт господарювання та/або самозайнята особа, які нараховують (виплачують) такий дохід, зобов’язані утримати податок на доходи у джерела виплати. При цьому на таких осіб не поширюється дія пункту 177.8 статті 177 та підпункту 2 пункту 297.1 статті 297 цього Кодексу. Доходи від здійснення підприємницької діяльності, оподатковані відповідно до цього підпункту, не включаються до загального оподатковуваного доходу фізичної особи-підприємця та/або доходу фізичної особи- підприємця платника єдиного податку».

Звісно, якщо дійде до спору з податковою, можна посилатися на відсутність передбачених Законом України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» постанов Кабінету Міністрів України про визначення адміністративної межі між тимчасово окупованою територією та іншою територією України та про визнання в умовах воєнного стану територій тимчасово окупованими. На сьогодні існує тільки постанова Кабінету Міністрів України від 6 грудня 2022 р. № 1364 «Деякі питання формування переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією», якою надано Міністерству з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій повноваження по затвердженню переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією. В цій же постанові зазначено, що «до переліку включається тимчасово окупована Російською Федерацією територія України, визначена відповідно до Закону України “Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України”.

Враховуючи викладене, можна порекомендувати, щоб ФОП, з яким ви працюєте і місце проживання якого зареєстроване на тимчасово окупованій території, звернувся до державного реєстратора та здійснив перереєстрацію місцезнаходження на території, підконтрольній Україні.

Консультації надаються в рамках виконання проєкту Тернопільського прес-клубу «Сприяння медіа реформам та розвитку регіональної журналістики». Запитання можна попередньо надсилати на таку електронну адресу – Этот адрес электронной почты защищен от спам-ботов. У вас должен быть включен JavaScript для просмотра.


  • АНОНСИ ПОДІЙ
  • ПОПУЛЯРНЕ
  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next