Сьогодні: 07.05.2024
banner468x60

У матеріалах про війну в медіа Чернігівщини мало жінок-героїнь. Результати моніторингу

У квітні 2023 р. пройшла друга хвиля  моніторингу гендерної чутливості обласних регіональних медіа в Чернігівській області (в рамках всеукраїнського проєкту «Гендерночутливий простір сучасної журналістики»). Ще одну хвилю моніторингу плануємо на червень. Зазначимо, що попередні подібні моніторинги вже проходили в 2017, 2019 і 2021роках, тож нам буде цікаво відстежити динаміку змін.

У фокусі уваги – 10 медіа

 Нагадуємо, що цього разу у фокус уваги потрапили 10 медіа Чернігівщини: 4 друкованих газети та 6 інтернет-видань. Це, зокрема, газети «Вісник Че», «Гарт», «Чернігівщина» та «Сім днів» (остання - вперше у  моніторингу). Газети «Деснянка» та «Деснянська правда», які ми моніторили раніше, на жаль, наразі припинили вихід у паперовому вигляді.

Досліджували також інформаційні ресурси, що працюють онлайн. Зокрема, сайти «Високий Вал», «Gorod.cn.ua», «SVOBODA.FM» і  «Чеline» ми моніторили і в попередні роки. Цього року додали сайти «Чернігівський формат» і «Час Чернігівський», адже сайт «ПіК (Події і коментарі Чернігівщини) нині не оновлюється.  Загалом опрацьовані 80 публікацій у газетах і 295 новин/статей на сайтах.

Експертки з моніторингу досліджували кількісні показники: зокрема, кількість жінок і чоловіків як героїнь/героїв і експерток/експертів публікацій (це ті, хто коментує ті чи інші події, в кого брали інтерв’ю або цитували медіа), використання фемінітивів та маскулінітивів. А також якісні показники: наявність стереотипних висловлювань, сексистського контенту в текстах і зображеннях, тематичних матеріалів із гендерної проблематики. Цього року продовжили моніторити, як у регіональних ЗМІ висвітлюються військові події, російська агресія проти України.

Найбільш гендерночутливий серед онлайн-видань – «Високий вал», а найбільше експертом – на сайті «Час Чернігівський»

Найбільший відсоток жінок як експерток під час квітневого моніторингу ми зафіксували в інтернет-виданні «Час Чернігівський» (30%). А в лютому на цьому сайті, як і на сайті «Gorod.cn», цей показник становив 55%, тобто можна було говорити про певний баланс експерток і експертів.

2023 05 01 genderna chutl onlain vidaniy

Можемо відзначити, що наразі всі онлайн-видання Чернігівщини, які ми досліджували, послуговуються фемінітивами. Вочевидь, це стає нормою. Лідером і минулого разу, і нині є сайт «Високий вал» (100%), на наступній сходинці - «Свобода.ФМ»(83%). У інших видань також цей показник становить понад 50%. Порівняно з результатами попередніх моніторингів це значне досягнення.

Найчастіше і традиційно жінки як експертки звучать у темах «соцполітика/соцзахист» (50%), «медицина/охорона здоров’я» (50%). Доволі низькі показники в інших темах, як-от «політика/місцева влада» (16%), «економіка/бізнес» (10%), «війна/армія» (26%). Тож нашим колегам рекомендуємо звернути на це увагу і частіше залучати жінок в якості експертом, надавати їм можливість висловитися.

Матеріалом, що містить ознаки стереотипного сприйняття людини, можна вважати розміщений на сайті «Час Чернігівський» під заголовком «Найкрасивіший полісмен України чернігівець Євген Іващенко став батьком». Звісно, можна привітати поліцейського з тим, що він став батьком. Але чому саме цього поліцейського серед сотень інших видання вітає з цією, безперечно, радісною подією? Це в статті не розкрито. Заголовок містить ознаки лукізму (нав’язування певних стереотипів про красу людини). Як зовнішність чоловіка-поліцейського впливає на його роботу? Чому саме на цій ознаці робить акцент видання? Ось посилання на цей матеріал: https://cntime.cn.ua/najkrasivishij-polismen-ukrayini-chernigivec-yevge-article/

Щодо публікацій, які розкривають гендерну тематику чи дотичні до неї, то ми звернули увагу на матеріал під назвою «У Чернігові вихователька врятувала від обстрілів 30 дітей», що був розміщений на сайті «Чеline». В ньому розповідається про працівницю центру реабілітації дітей Наталію Песоцьку, яка здійснила без перебільшення професійний подвиг під час облоги нашого міста російськими окупантами (https://cheline.com.ua/viyna-video/vihovatelka-vryatuvala-vid-obstriliv-30-ditej-video-351838)

Отже, найбільш гендерночутливим за результатами першої хвилі моніторингу серед онлайн-видань можна вважати сайт «Високий Вал» ( 48%), який потіснив лідера попередньої хвилі – сайт «Gorod.cn». Насправді цього разу всі онлайн-видання мають дещо нижчі показники.

2023 05 01 index online vidania

Найбільш гендерночутливий серед друкованих видань – «Гарт», а «Сім днів» на 100% використовують фемінітиви

Назвати найбільш гендерночутливе (журналісти та журналістки дотримуються балансу щодо присутності на своїх сторінках чоловіків і жінок, широко використовують фемінітиви, приділяють увагу гендерій тематиці в публікаціях) серед друкованих видань Чернігівщини за результатами другої квітневої хвилі моніторингу доволі важко. Адже цифри, представлені в інфографіці нижче, не дуже сильно відрізняються у різних газет.

Найбільшу кількість жінок і як експерток, і як героїнь наразі побачимо на сторінках тижневика «Гарт» (36 і 46% відповідно). Це значно кращі показники, ніж ми зафіксували в лютому цього року. Зросли і показники використання фемінітивів. На 100% ними послуговуються в газеті «Сім днів». Минулого разу в газеті «Чернігівщина» взагалі не вживали назви посад і професій, де представлені жінки, в жіночому роді. Наразі ситуація змінилася. І це дуже важливо, адже завдяки фемінітивам жінки стають більш видимими в інформаційному просторі. Дякуємо колегам!

2023 05 01 gender chutl druk media

Найбільше жінок як експерток спостерігаємо в таких темах, як «Медицина/охорона здоров’я» (80%),  «культура/релігія» (50%). А в інших сферах жінки, на жаль, не так широко представлені.  

Найбільш гендерночутливим серед друкованих видань Чернігівщини в моніторинговий період у квітні є тижневик «Гарт» (56%), на другому місці - газета «Сім днів» (51%), яка була лідером минулого разу. Вітаємо колег!  Індекс гендерної чутливості видань «Вісник Че» та «Чернігівщина» значно зріс порівняно з минулим разом (моніторингом у лютому), тож ми радо вітаємо колег з позитивною динамікою! Зокрема, у газети «Чернігівщина» було 17%, а стало 33. Так тримати!

2023 05 01 index druk media

Щодо сексистського чи стереотипного контенту у згаданих вище друкованих виданнях – у моніторинговий період ми його не зафіксували. І це також дуже обнадійлива тенденція, оскільки в лютому обласні видання містили статті з певними упередженнями і стереотипними думками щодо ролей «справжнього чоловіка» та «справжньої жінки» в суспільстві.

Водночас у цей моніторинговий період не було і матеріалів, які висвітлюють гендерну проблематику, тему прав людини, розвінчують певні міфи чи упередження у цій сфері. Вважаємо, що під час військових дій і не тільки варто звертати увагу на роль і внесок жінок у різні сфери життєдіяльності, в тому числі – як військових, підприємниць, голів громад тощо.

Як медіа Чернігівщини висвітлюють війну?

Тему  війни до моніторингу ми беремо постійно. У квітні матеріали, що напряму чи дотично приділють увагу цій темі, складають 33% в інтернет-виданнях. У лютому  тема війни звучала у 54% публікацій. І жінки як експертки згадувалися частіше ( 37%), значно частіше їм приділяли увагу як героїням (30%).

2023 05 01 viyna online vidannia

Практично щодня в онлайн-виданнях Чернігівщини знаходимо матеріали про поховання українських воїнів у тих чи інших населених пунктах, громадах. Зазвичай це короткі біографічні довідки, які подає на своїх сторінках у соцмережах чи у розсилках Чернігівський обласний ТЦК та СП. Також часто бачимо інфо від управління ДСНС про розмінування та роботу рятувальників. Жінки як експертки (голови територіальних громад, старости, керівниці навчальних закладів чи закладів сфери охорони здоров’я) розповідають про свою діяльність у воєнних умовах (приміром, це відбудова школи чи відновлення навчання у форматі офлайн).

Якщо видання розміщують авторські статті про загиблих воїнів, то слово надають їх дружинам чи мамам. Йдеться також про гідне вшанування їх пам’яті. Таких матеріалів, на жаль, чимало. Значна частина публікацій щодня: про чергові обстріли прикордоння, про відновлення області (інфраструктури, підприємств тощо), а також про різноманітні волонтерські проекти.

Що стосується друкованих видань Чернігівщини, то теж є тенденція до скорочення кількості матеріалів, які висвітлюють тему війни (це може бути і робота навчальних закладів у таких умовах, і обладнання укриттів, і різноманітні волонтерські та гуманітарні проекти, пов’язані з допомогою вимушеним переселенцям, воїнам ЗСУ тощо). У квітні, як бачимо з інфографіки, це 38% матеріалів. А в лютому газети приділяли цій темі 52% уваги. Водночас трохи збільшилася кількість жінок як експерток (31%). У лютому ця загальна цифра становила 27%.

2023 05 01 viyna druk media

Зокрема, «Вісник Че» на свої сторінках коротко згадує фактично всіх захисників, з якими прощаються у різних громадах області. Розповідає також про вимушених внутрішніх переселенців, про фельдшерку з Городнянщини Оксану Кравченко, яка не залишила своїх підопічних, і є для них і лікаркою, і психологом, і провізоркою, і «швидкою допомогою». Є матеріали, де свідки подій розповідають про окупацію та злочини, які чинили російські військові щодо мирних жителів.

Так само про окупацію села Лукашівка йдеться в статті, розміщеній у газеті «Гарт». «Сім днів» на своїх сторінках вшановує пам'ять загиблого героя – чернігівця, який став на захист міста. А також розповідає про церкву як інструмент гібридної війни, про те, як пережили облогу Чернігова християни-баптисти. «Чернігівщина» повідомляє про благодійні ініціативи на користь ЗСУ, також розповідає про чернігівців, які захищали місто, подає інтерв’ю з депутатом, який служить.

Отже, загальний Індекс гендерної чутливості обласних медіа Чернігівщини в квітні 2023 року становить 41% (а в лютому цей показник був 44%). Ознайомитися із результатами моніторингу друкованих та інтернет-видань 24 областей України (інфографіка) можна на сайті Волинського пресклубу за посиланням: https://bit.ly/422lShO

Експертка з гендерного моніторингу Вікторія Сидорова

___________________________

Гендерний моніторинг матеріалів українських медіа проводиться за проектом «Гендерночутливий простір сучасної журналістики», який реалізовує Волинський прес-клуб у партнерстві з Гендерним центром, мережею прес-клубів України та недійних організацій


  • АНОНСИ ПОДІЙ
  • ПОПУЛЯРНЕ
  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next