Сьогодні: 17.05.2024
banner468x60

Трохи більше половини контенту у чернігівських медіа - про війну. А найбільш гендерно збалансовані – сайти «Gorod.cn.ua», «Високий Вал» і «Час Чернігівьский», газета «Сім днів»

У лютому 2023 р. відбулася перша хвиля  моніторингу гендерної чутливості обласних регіональних медіа в Чернігівській області. Наступні хвилі моніторингу заплановані на квітень і червень. Варто зазначити, що попередні моніторинги вже проводилися в 2017, 2019 і 2021 роках, тож буде цікаво відстежити зміни та динаміку цих змін.

 У фокус уваги цього року потрапили 10 медіа Чернігівщини: 4 друкованих газети та 6 інтернет-видань. Це, зокрема, газети «Вісник Че», «Гарт», «Чернігівщина» та «Сім днів» (остання - вперше у  моніторингу). Адже газети «Деснянка» та «Деснянська правда», які ми моніторили раніше, припинили вихід у паперовому вигляді.

Досліджували також інформаційні ресурси, що працюють онлайн: сайти «Високий Вал», «Gorod.cn.ua», «SVOBODA.FM»,  «Чеline» ми досліджували і в попередні роки. На цей раз додали сайти «Чернігівський формат» і «Час Чернігівський», адже сайт «ПіК (Події і коментарі Чернігівщини)» зараз не оновлюється.  Загалом опрацьовані 69 публікацій у газетах і 440 повідомлень/статей на сайтах.

Експертки з моніторингу досліджували кількісні показники: зокрема, кількість жінок і чоловіків як героїнь/героїв і експерток/експертів публікацій (це ті, хто коментує ті чи інші події, в кого брали інтерв’ю або цитували медіа), використання фемінітивів та маскулінітивів. А також якісні показники: наявність стереотипних висловлювань, сексистського контенту в текстах і зображеннях, тематичних матеріалів із гендерної проблематики. Окремою темою дослідження цього року стало висвітлення в регіональних ЗМІ військових подій, російської агресії проти України.

Найбільший відсоток жінок як експерток ми зафіксували в інтернет-виданнях «Час Чернігівський» і «Gorod.cn.ua» (55%) – тобто можемо говорити про певний баланс експерток і експертів. Найнижчий показник бачимо на сайті «Чернігівський формат» (11%).

gender online media

Можемо відзначити, що всі онлайн-видання послуговуються фемінітивами. Вочевидь, це стає нормою. Лідером є сайт «Високий вал» (100%), на наступній сходинці - «Свобода.ФМ»(83%). Порівняно з результатами попередніх моніторингів це значне зростання.

Найчастіше жінки як експертки звучать у темах «Освіта/наука» (50%), «соцполітика/соцзахист» (60%), «медицина/охорона здоров’я» (68%), «екологія/довікілля» (80%).

Відверто сексистських висловлювань у публікаціях інтернет-видань ми не зафіксували. Втім, деякі матеріали містять стереотипні думки, тож журналістам і редакторам варто бути уважнішими! Зокрема, сайт «Gorod.cnua» розмістив статтю під назвою «Жіноча краса потребує уваги навіть у воєнний час» (про тренди у сфері краси). У тексті йдеться, що чистка обличчя допоможе підтримати красу шкіри, збереже її молодість тощо. Це схоже на просування ідеї, що жінка має відповідати певним канонам, не дозволяти собі природно старішати, «бути завжди молодою та привабливою». Ця думка небезпечна тим, що змушує жінок почуватися некомфортно у своєму віці, витрачати величезні кошти на процедури та косметику, щоб уникнути цілком природного процесу. Доречніше було би говорити про безпеку жінок у воєнний час, куди звернутися у випадку насильства.

Ще одна стаття, розміщена на цьому ж сайті, містить стереотипні думки щодо чоловіків. У статті під назвою "Віктору Пінчуку, якого поранили на блокпості біля тубдиспансеру, до цього часу сниться, як доганяє та добиває кацапів" (авторка матеріалу - Марія Пучинець) дружина воїна пані Тетяна каже, «що кожен чоловік має захищати. Кожен здоровий чоловік має захищати родину». Це схоже на стереотип про те, що «кожен справжній чоловік повинен…», що є підгрунтям для дискримінації за ознакою статі. В нашій країні чоловіки й жінки мають рівні права та можливості. Отже, захищати і свою родину, і свою батьківщину – обов’язок громадянина, не залежно від статі. Жінки теж успішно захищають свою країну, служать у війську.

Щодо тематичних публікацій, які розкривають гендерну тематику чи дотичні до неї, то ми зафіксували три статі на сайті «Час Чернігівський»: 1) «Без роботи, у вагончику біля знищеного будинку: як живе маленька родина із Новоселівки» - матеріал про самотню маму, яка живе з донькою біля зруйнованого будинку; 2) «Доброволець бригади «Лють» Тетяна Дубина: Хочу захищати дітей і мирне майбутнє України» (про вчительку початкових класів, яка записалася до «Гвардії наступу»); 3) «Хлопець з ічнянського села розповів у Давосі на Всесвітньому форумі про російські злочини проти українських дітей».  

Три статті на сайті «Чеline»: 1) «Драконити» задля майбутнього: історія успіху та боротьби Марини Рейко» (інтерв’ю з депутаткою міської ради, підприємницею, успішною жінкою); 2) «46 щасливих спільних років: історія кохання відомого чернігівського фотографа Віктора Кошмала» (про секрети взаєморозуміння та поваги, про партнерство в шлюбі);  3) «У ВР пропонують скасувати 8 березня і 9 травня, а на заміну створити свої свята» (в тому числі - день української жінки).

Та по одній публікації зафіксували на сайтах «Gorod.cn.ua» і «Свобода.ФМ».

Отже, найбільш гендерночутливим за результатами першої хвилі моніторингу серед онлайн-видань можна вважати сайт «Gorod.cn.ua» (56%), на другому місці – «Високий Вал» (52%), на третьому – «Час Чернігівський (50%). Насправді різниця доволі невелика, тож вітаємо колективи цих видань з хорошим результатом!

index online media

У друкованих виданнях найбільше жінок як експерток спостерігаємо в матеріалах про «соцполітку/соцзахист» (67% експерток), «волонтерство/благодійність» (56%).  Найвищий відсоток експерток – у публікаціях газети «Сім днів». Також тут зафіксовано 100% фемінітивів, як і в «Гарті».

gender drukovani media

Найбільш гендерночутливою ( журналісти та журналістки дотримуються балансу щодо чоловіків і жінок, широко використовують фемінітиви, приділяють увагу цій тематиці в публікаціях) серед друкованих видань Чернігівщини за результатами першої лютневої хвилі моніторингу можна вважати газету «Сім днів». Вітаємо колектив!

index drukovani media

Щодо стереотипного контенту, то «Вісник Че» розмістив статтю "Врятували дітей з палаючого будинку", в якій йдеться про багатодітну родину, де виховуються 8 дітей (їх матері на сьогодні 33 роки). В статті згадується, що першу дитину пані Лілія народила майже в 16 років, отже, завагітніла в 15. Згадується також, що її старша донька в 17 років теж вагітна. Чоловік пані Лілії працює в лісництві. І хоча героїня розповідає, що дітки це – щастя (і ми з цим згодні!), приклад цієї родини не варто вважати чи подавати як модель для наслідування. По-перше, через ранню вагітність. По-друге, основний дохід  родини (і про це також йдеться в тексті) - соцвиплати від держави.

Стаття, про яку вже згадувалося ("Він втратив здатність ходити, але не шкодує, що захищав Чернігів") була розміщена в газеті «Чернігівщина» і передрукована сайтом «Gorod.cn.ua” під назвою "Віктору Пінчуку, якого поранили на блокпості біля тубдиспансеру, до цього часу сниться, як доганяє та добиває кацапів" (авторка матеріалу - Марія Пучинець). Текст містить деякі стереотипні думки щодо чоловіків. Так, дружина воїна пані Тетяна каже, «що кожен чоловік має захищати. Кожен здоровий чоловік має захищати родину». Це схоже на стереотипне уявлення «кожен справжній чоловік зобов’язаний…», що є підгрунтям для дискримінації за ознакою статі.

Тему війни в публікаціях локальних і гіперлокальних медіа ми розглядаємо не вперше (бо війна в країні з 2014 року), але вперше приділили їй окрему увагу. У моніторинговий період зафіксували, що матеріали, які тою чи іншою мірою зачіпають питання війни, складають трохи більше половини як у газетах, так і в інтернет-виданнях. Жінки як експертки та героїні складають у них орієнтовно третину, а в 2/3 випадках ішлося про чоловіків.

Однією з центральних тем у медіа у зазначений моніторинговий період  стало введення військової адміністрації у Чернігові. Журналісти надавали можливість висловитися з цього приводу і чоловікам, і жінкам як експерткам. Дуже багато уваги журналісти приділяють волонтерським ініціативам на підтримку військових. Українській армії допомагають діти та молодь, жінки та чоловіки старшого віку, люди з інвалідністю, ветерани спорту, науковці ВНЗ і колективи дошкільних закладів. Фактично в кожному медіа є статті, присвячені воїнам, які служать, вимушеним переселенцям, пораненим воїнам, які проходять реабілітацію та прагнуть повернутися в стрій, родинам, які долають виклики військового часу, а також загиблим воїнам і цивільним. На жаль, є навіть певні постійні рубрики.

viyna online media

viyna drukovani media

 

Отже, загальний Індекс гендерної чутливості обласних медіа Чернігівщини в лютому 2023 року становить 44%. Ознайомитися із результатами моніторингу друкованих та інтернет-видань 24 областей України (інфографіка) можна на сайті Волинського пресклубу за посиланням: https://bit.ly/3m89fC1

Експертка з гендерного моніторингу Вікторія Сидорова

___________________________

Гендерний моніторинг матеріалів українських медіа проводиться за проектом «Гендерночутливий простір сучасної журналістики». Проект реалізовує Волинський прес-клуб у партнерстві з Гендерним центром, мережею прес-клубів України за підтримки «Медійної програми в Україні», Internews.


  • АНОНСИ ПОДІЙ
  • ПОПУЛЯРНЕ
  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next